Lidl a cucerit piața din România cu ultima măsură anunțată: Începând cu 15 august, scoate complet de la vânzare produsele de plastic de unică folosinţă, cum ar fi pahare, farfurii adânci şi întinse, dar şi tacâmuri şi paie. Totodată, Lidl anunță că testează deja alternative pentru pungile de la raioanele de legume şi fructe şi brutărie.

Advertisements

Încă de anul trecut, compania a anunţat că îşi propune să reducă plasticul utilizat cu cel puţin 20%, până în 2025.

Este mișcarea anunțată de Lidl una îndrăzneață?

Anunțul Lidl este, în primul rând, unul făcut la timpul potrivit. Și asta pentru că, oricum, produsele din platisc de unică folosință vor fi eliminate la nivel european începând cu 2021, potrivit unei decizii a Consiliului UE.

Însă Lidl nu se oprește aici ci merge mai departe cu măsurile eco friendly pe care dorește să le adopte:

Compania acţionează în linie cu strategia REset Plastic a grupului Schwarz, ce îşi propune să diminueze cantitatea de plastic folosită şi să închidă ciclurile de reciclare.   În acest sens, compania ia măsuri precum crearea unor ambalaje complet reciclabile pentru produsele marcă proprie, folosirea pungilor reutilizabile sau testarea celor din material compostabil din resurse regenerabile, care respectă reglementările internaţionale din domeniul ambalajelor biodegradabile, precum standardul european EN 13432 şi certificarea TUV Austria.  

Ca parte a aceleiaşi strategii mai ample, anunţată în 2018, Lidl România va introduce ambalaje prietenoase cu mediul pentru articolele marcă proprie, ce alcătuiesc aproximativ 80% din întregul sortiment de produse.

Până în 2025, toate ambalajele din plastic pentru mărcile proprii vor fi concepute astfel încât să fie 100% reciclabile.  

Pe lângă măsurile interne pe care compania le ia pentru a reduce plasticul în magazinele sale, Lidl investeşte şi în programe de impact în domeniul protecţiei mediului, derulate de organizaţii non-profit. Cea mai recentă iniţiativă este “Cu apele curate”, lansată în această primăvară de Asociaţia MaiMultVerde, ce îşi propune să combată poluarea cu plastic a apelor Dunării. Proiectul cuprinde acţiuni de igienizare a malurilor fluviului şi de identificare şi implementare a soluţiilor de prevenire a poluării cu plastic a Dunării. Proiectul include şi evaluarea şi revizuirea politicilor publice privind gestiunea deşeurilor din plastic, protejarea apelor sau educaţia pentru mediu cu implicarea autorităţilor române.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *