La finalul lunii mai, grupul de restaurante Jamie Oliver a intrat în insolvență. Ca urmare a mutării, peste 1000 de oameni vor rămâne fără loc de muncă.

Advertisements

De la 25 de restaurante câte mai conținea grupul, sub brandurile Jamie, Barbecoa și Fifteen, au mai rămas doar trei. Însă Jamie Oliver nu este singurul care se confruntă cu probleme. În intervalul martie 2018-martie 2019, lanțurile de restaurante din Marea Britanie au înregistrat o scădere cu 1,1% a numărului de restaurante, fiind prima scădere din ultimul deceniu.

În fiecare săptămână, 15 restaurante pun lacătul pe ușă, afectate de tensiunile politice și economice.

După mai bine de 10 ani în care sectorul restaurantelor a tot crescut, numărul de restaurante s-a contractat pentru prima dată anul trecut, deoarece lanțurile suferă implicațiile a 10 ani de expansiune rapidă. În tot acest timp, lanțurile licitau pentru aceleași spații, generând o creștere a chiriilor și, deci, cheltuieli suplimentare pentru patroni.

Marjele de profit mai sunt amenințate și de creșterea costurilor cu alimentele, incertitudinea Brexit afectând valoarea lirei.

Totodată, și comportamentul consumatorilor a avut de suferit. Într-o perioadă în care accentul se pune pe viteză, tinerii în special au început să opteze din ce în ce mai des pe opțiunile „to go” ale celor de la Itsu, Wagamama sau Leon.

Iar cei care nu vor opțiuni to go, preferă experiențe cât mai autentice. În acest sens, un bistro mic ce are doar câteva mese și folosește ingrediente locale începe să fie preferat restaurantelor mari, ce fac parte dintr-un lanț internațional.

În februarie anul trecut, presa britanică a scris că Jamie Oliver acumulase datorii de 71,5 milioane de lire sterline (80,7 milioane de euro), din care 2,2 milioane de lire sterline erau salarii restante pentru angajații din restaurantele sale.

Vestea bună este că averea estimată la 150 milioane de lire deținută de Jamie și soția sa nu va avea de suferit chiar dacă rețeaua de restaurante intră în faliment. Însă semnalul din piață este extremd e clar și îngrijorător pentru patronii de mari lanțuri de restaurante. Adaptați-vă la cerințele pieței, dacă vreți să rămâneți relevanți.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *