Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului devine realitate. Proiectul inițiat de Chef Nico Lontras, Cezar Ioan și Cosmin Dragomir a fost adoptat de Camera Deputaților, forul decizional în acest caz și se va institui în ultima duminică a lunii octombrie.

Advertisements

Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc va putea fi organizată de către autorităţile publice centrale și locale, precum și de persoanele fizice sau juridice, cu scopul de a aprecia și promova obiceiurile și produsele culinare tradiționale.

Cezar Ioan, inițiatorul proiectul vinul.ro, susține că Ziua gastronomiei și vinurilor poate deveni unul dintre factorii de mândrie și progres pentru zona de turism, în vreme ce Cosmin Dragomir susține că sărbătoarea se poate dovedi un prilej perfect pentru parteneriatele public-private, de celebrare a gastronomiei românești. Astfel, aceasta poate depăși zona grătarului și a paharului de tulburel, și se poate orienta către dezbateri și conferințe, expoziții tematice, lansări de carte și alte evenimente asemenea.

Nu în ultimul rând, chef Nico Lontras susține că evenimentul poate fi un pas important pentru stabilirea identității culinare naționale, regionale, locale și microlocale. Astfel, dacă în momentul de față, promovarea gastronomiei și a vinurilor autohtone se face după ureche, Ziua Națională a Gastronomiei și Vinului poate genera un concept robust, capabil să atragă noi turiști.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *