România va obține noi km de plajă. Uniunea Europeană a alocat 600 milioane de euro, pentru demararea celei de-a doua faze a proiectului de lărgire a plajelor din România.

Advertisements

În prima etapă, ce a constat în investiții de 170 milioane de euro, au fost obținute 33 noi hectare de plajă, în stațiunile Mamaia, Constanța și Eforie.

În etapa a doua, vor fi construite stavilare în zona Edighiol și Periboina, vor fi lărgite plajele din Mamaia, în zona Cazinoului, la Agigea și Eforie Sud. Urmează Costinești, Olimp, Jupiter, Neptun, Venus, Mangalia și 2 Mai.

În Costinești, spre exemplu, în urma furtunilor din această iarnă, bucăți imense din faleză s-au prăbușit, în unele locuri nisipul dispărând cu totul. În alte zone, plaja mai măsoară doar puțin peste 2 m. În urma noilor investiții, turiștii se vor bucura de plaje de aproximativ 200 m lățime.

De proiect s-a ocupat Agenția pentru Cooperare Internațională din Japonia. În urma mai multor studii, cercetătorii au stabilit că viteza de eroziune este de peste 2 metri pe an, asta însemnând că în aproximativ 100 de ani, țara noastră ar fi rămas fără plaje. Hristu Uzun, directorul Apelor Române, susține că în urma finalizării proiectului, România se va bucura de 250 de noi hectare de plajă, în urma unei investiții de peste 800 de milioane de euro.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *