Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România marșează de ceva vreme pe ideea legalizării bacșișului.

Advertisements

Iar ultima propunere înaintată de Dragoș Petrescu, președinte HORA, prevede legalizarea bacșișului și totodată nesupunerea sa sub cota de TVA. Motivul pentru care bacșișului nu ar trebui să i se adauge TVA e simplu: nu este asimilat unei livrări de bunuri sau de servicii. Prin oferirea bacșișului, clientul nu urmărește o achiziționare de bunuri, ci pur și simplu o recompensare a angajatului. Drept urmare, bacșișul ar trebui considerat un venit din alte surse și impozitat la sursă.

Cea mai mare problemă rămâne, în continuare, faptul că se dau bacșișuri care nu se regăsesc pe nota de plată. Iar la un eventual control, suma încasată pe casă va fi mai mică decât cea existentă în casierie, atrăgând după sine riscurile aferente.

Conform unui studiu prezentat de Patronatul HORA, cultura bacşişului nu este atât de puternică în România încât acesta să fie o chestiune obligatorie. Există ţări în care bacşişul este inclus în nota de plată, dar se plăteşte şi ceva în plus. Acesta este cazul Italiei, Elveţiei sau Egiptului. Sunt însă state unde bacşişul este inclus în nota de plată şi nu se practică alte plăţi suplimentare, precum în Argentina sau Franţa.

Vă mulțumim pentru vizionare și nu uitați: Dacă ați aflat ceva nou și util, dați un share și abonați-vă la pagină pentru a nu rata următoarele clipuri. Numai de bine!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *