O decizie luată de guvern la finalul anului ajunge să dea mari bătăi de cap antreprenorilor din turism. Vorbim aici de celebra ordonanță de urgență din ultimele zile ale anului 2018.

Advertisements

Chiar dacă ea este criticată mai ales pentru efectele negative din energie și bănci, iată că nici turismul nu scapă de suflul exploziei. Și asta pentru că, printre alte prevederi, ordonanța limitează drastic numărul domeniilor în care se pot angaja zilieri. De la 22 astfel de categorii au mai rămas doar 3.

Printre domeniile cărora li s-a tăiat această posibilitate se numără și turismul, fapt care dă planurile peste cap multor patroni de restaurante și hoteluri.

Dacă hotelurile apelau la personal zilier mai ales când aveau de organizat nunți și botezuri, restaurantele de pe litoral apelau la această soluție în cele mai aglomerate weekenduri din sezon.

Interzicerea acestei posibilități va încuraja, pe de-o parte, economia neagră cu angajații, iar pe de altă parte va forța hotelurile și restaurantele să crească prețurile.

Ministerele Finanțelor, Muncii și Mediului de Afaceri iau în calcul modificarea ordonanței de la finalul anului trecut. Rămâne însă de văzut dacă presiunile puse de asociațiile patronale din domeniu vor fi de ajuns și vor reda turismului dreptul de a angaja zilieri.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *