A trecut mai bine de o lună de când TVA-ul pentru serviciile turistice a scăzut de la 9 la 5%. Însă noile prevederi continuă să provoace dezbateri. Ce TVA se aplică unui business cu livrări de alimente? Dar unei afaceri tip catering? Ce TVA am dacă vreau să livrez băuturi alcoolice? Dar dacă servesc bere la draft?

Advertisements

Așa că în cele ce urmează o să explicăm pe scurt cele mai importante prevederi adoptate la 1 noiembrie în Codul Fiscal, prin Ordonanță de Urgență.

Așadar, serviciilor de restaurant și catering, inclusiv servirii de bere la draft, li se va aplica o cotă de TVA redusă de la 9 la 5%. Sunt incluse aici și serviciile de cazare în sectorul hotelier și chiar închirierea terenurilor amenajate pentru camping.

Însă dacă doar preparați alimentele, le răciți, încălziți, ambalați sau transportați la adresa clientului, vă încadrați la livrarea de produse și veți avea de plătit o cotă de TVA de 9%.

Confuzia apare între livrarea de produse, taxată cu TVA 9% și serviciile de catering, taxate cu 5%. Cum vă puteți încadra activitățile la servicii de catering și nu la livrare de produse?

Ei bine, pe lângă pregătirea și transportul produselor, trebuie să mai asigurați și punerea la dispoziție a veselei, a mobilierului, a decorațiunilor, a personalului care se ocupă cu servirea și cu consilierea pentru alcătuirea meniului și, dacă este necesar, pentru alegerea băuturilor.

O altă nedumerire este dacă simplul cod CAEN ne poate ajuta să aflăm ce cotă de TVA trebuie aplicată unei activități. Ei bine, comercianții nu acolo trebuie să caute răspunsuri, ci în natura activității desfășurate. Iar Dan Manolescu, președintele Camerei Consultanților Fiscali,  ne face să înțelegem mai bine acest lucru.

Acesta dă ca exemplu codul CAEN 5610, destinat restaurantelor. Există clar aici activități cărora li se va aplica cota de TVA de 5%, însă altele vor fi taxate cu 9%. Iar ca exemplu, avem vânzătorii ambulanți la tonete de înghețată sau cărucioarele mobile care vând mâncare.

În concluzie, poate ajunge o unitate să aplice două sau chiar trei cote diferite de TVA? Ei bine da. Și ne putem gândi aici la o unitate care își servește clienții la masă, dar care și livrează. În primul caz, se va aplica TVA de 5%, iar în al doilea, de 9%. Iar dacă mai servește și băuturi alcoolice, pentru acestea va aplica TVA-ul standard de 19%.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *