Nu știu pentru câți din voi este o surpriză, dar Portugalia tocmai ce a fost declarată cea mai bună destinație turistică din lume, pentru al doilea an consecutiv.

Advertisements

În 2017, primul în care a obținut marele premiu în cadrul galei World Travel Awards, Portugalia a înregistrat cifre record în industrie. 24 milioane turiști i-au trecut granița, pentru ca în acest an să fie așteptată o creștere de 12%.  Din aceste motive, turismul ajunge să genereze 10 % din PIB-ul țării.

Care este secretul? În primul rând, diversificarea este una dintre cheile de succes ale Portugaliei, mai ales datorită extinderii rutelor aeriene care leagă statul portughez de mai multe țări.

Turismul religios este un alt pilon pe care se sprijină turismul. O platformă care promovează pelerinajele la Fatima a contribuit ca în 2017, obiectivul să fie vizitat de 9.5 milioane turiști. Aceeași platformă promovează și drumețiile prin Camino de Santiago sau zonele de mare influență iudaică.

Acestea fiind spuse, dacă încercăm o comparație cu România, rezultatul nu este deloc unul favorabil nouă. Cu doar 2.5 milioane de turiști atrași, țara noastră are încă multe de învățat de la portughezi. Asta deși din punct de vedere al potențialului, lucrurile stau mai mult decât bine. Potențialul pentru turismul ecumenic este uriaș, la fel cum și diversitatea obiectivelor noastre este printre cele mai mari din zonă.

Mai avem nevoie doar ca autoritățile să se pună la masă cu mediul privat și societatea civilă, pentru a decide o direcție comună spre care să tragem cu toții.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *