Nu în multe privințe suntem printre primii din Europa, dar cu siguranță consumul de alcool este una dintre ele. La nivel european, România se situează pe poziția a treia după cantitatea de alcool consumată cu 14,4 litri de alcool pur per persoană pe an.

Advertisements

Și i-o plăcea românului să bea vinul cu borcanul, dar și mai mult îi place berea, pe care în peste 50% din cazuri o consumă la PET. De altfel, românii sunt și cei mai mari băutori de bere la PET din Europa.

Nu mai puțin de 80 de litri de bere consumă un român anual, însă doar 16% din vânzări au loc în baruri și restaurante.

În România, consumul de bere are un profund caracter național. Asta înseamnă că peste 97% din berea consumată face parte din producția românească.

Obiceiul de consum de alcool la nivel european se diferențiază în funcție de zonă. Dacă în ultimii 10 ani, în România, precum în majoritatea țărilor din Est, se înregistrează o creștere constantă a consumului de alcool, nu același lucru poate fi spus și despre restul Europei. Țările mediteraneene consumă astăzi cu o treime mai puțin alcool decât în 1990, iar vesticii cu aproximativ 25% mai puțin.

Trebuie să precizăm de asemenea că România se află pe locul doi în Europa în rândul țărilor cu cel mai dăunător model de consum. Anual, la noi în țară mor 17. 000 de oamei datorită consumului de alcool, conform datelor oferite de Institulul Național de Sănătate Publică.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *