Din fericire, Romania are un izvor aproape nesecat de locuri care merita toata atentia. Din nefericire, acestea nu o si primesc pe deplin. Vom incerca astazi, precum si in urmatoarele clipuri, sa promovam comorile stiute sau mai putin stiute din tara noastra.

Advertisements

Unul dintre locurile care se incadreaza in a doua categorie, a obiectivelor turistice mai putin cunoscute, este Lacul Ochiul Beiului, o destinatie cu totul si cu totul speciala. Situat in Muntii Aninei, pe valea Raului Beu, lacul de origine carstica care nu ingheata niciodata face parte din Parcul National Cheile Nerei. Apa de un turcoaz hipnotizant si vegetatia bogata din jur compun perfect un tablou inspirat parca din alte colturi ale lumii.

Si daca tot ati ajuns in zona, neaparat trebuie sa mergeti si la cascada Beușnița, care se afla pe raul Bei, in amonte de lacul Ochiul Beiului. Aceasta masoara 15 metri si cuprinde, in fapt, mai multe mini cascade a caror serpuiri provoaca o imagine de neratat.

Focul Viu de la Andreiașu este locul perfect în care știința și misticismul se reunesc, pentru a da naștere unui spectacol de neuitat. Situat in satul Andreiașu de Jos, județul Vrancea, acesta este considerat cel mai extins camp de „focuri vii” din tara, atat ca intindere cat si ca debit de metan. Localnicii il considera protector al animalelor dar si un prevestitor al cutremurelor, atunci cand flacarile depasesc inaltimea de doi metri. Desi nu exista locuri de cazare, din relatarile localnicilor aflam ca destui turisti, atat din tara cat si din strainatate, vin si-si petrec cateva zile in zona, cu cortul.

Urmatorul pe lista locurilor de vazut este Padurea Letea din judetul Tulcea. Aceasta este cea mai nordica padure subtropicala din Romania si totodata una dintre cele mai vechi rezervatii din Romania, primind acest statut in anul 1938. Pe langa numarul consistent de specii de plante si alte animale, aici traiesc si aproximativ 2000 de cai salbatici. Specialistii spun ca acesta este unul dintre cele mai interesante medii naturale din Romania. Noi nu putem spune decat ca, pentru iubitorii locurilor nealterate de om, aproape ca nu exista alegere mai buna.

Ramanem in aceeasi zona pentru a vorbi despre plaja Gura Portitei, aflata la 50 de km de Tulcea, loc in care marea se imbina cu Delta Dunarii. Pentru a ajunge la destinatie, trebuie sa te treci prin Jurilovca, cea mai mare asezare de pescari din tara. De aici, drumul continua pe apa, vreme de maxim o ora si jumatate. Insa la capatul acestuia iti dai seama ca tot efortul a meritat pe deplin. Case traditional lipovenesti, acoperite cu stuf, nisip fin, aurit si, din loc in loc, cate un umbrar care te incita parca sa te intinzi si sa ii permiti timpului sa se opreasca in loc.

Complexul turistic Eden, inaugurat in anii ’90 cu o investitie de aproximativ un milion de euro, reprezinta primul sat de vacanta din Romania clasificat la categoria 3 stele. Fie ca vrei sa inchiriezi o vila, o camera la hotel sau o casuta pe plaja, exista optiuni pentru toate gusturile.

Asadar, daca sunteti amator al locurilor exotice, iesite din comun, iata ca nu sunteti nevoiti sa parcurgeti mii de km cu avionul. Tara noastra are destule secrete care abia asteapta sa fie descoperite.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *