Pentru tara noastra, Sibiul continua sa fie un varf de lance in plan international. Dupa ce in 2007 a castigat titulatura de capitala culturala europeana, in 2019 acesta va deveni regiune gastronomica europeana.

Advertisements

Titlul va fi impartit cu regiunea Egeea de Sud, din Grecia. In afara de premiul onorific, Sibiul va beneficia din plin si de latura economica a proiectului. Sibiul asteapta pentru 2019 aproximativ 1 milion de turisti, cifra cu care s-ar depasi inclusiv recordul din 2007.

Pentru pregatirea evenimentului, in Sibiu, Medias si in celelalte regiuni ale judetului vor fi implementate mai multe proiecte care sa puna in valoare gastronomia locala. Bugetul este si el unul pe masura: aproape 9 milioane de euro vor fi puse la bataie pentru ca in 2019, regiunea sa se ridice la nivelul asteptarilor.

Tema sub care vor fi derulate evenimentele se numeste `Origini` iar printre obiectivele setate se numara promovarea patrimoniului culinar si a gospodariilor taranesti, dezvoltarea pietelor agro-alimentare si o regandire a meniurilor din spatiile colective.

Insa odata cu pregatirea evenimentelor s-a conturat puternic si o serie de probleme pe care autoritatile si ceilalti factori implicati vor trebui sa le rezolve. Cea mai mare problema este una aratata cu degetul de toata industria ospitalitatii si anume personalul insuficient sau slab pregatit. Invatamantul dual si cursurile de recalificare profesionala reprezinta posibile solutii, insa pana acum, pasii facuti in acest sens sunt destul de timizi.

O alta problema identificata de organizatori este dificultatea in achizitionarea produselor de la producatori locali, intrucat acestia nu pot elibera factura si chitanta pentru marfa vanduta.

De asemenea, o problema specifica orasului Medias este lipsa turistilor. Cei care ajung totusi, in oras, se afla doar in tranzit si nu sunt dispusi la cheltuieli prea mari.

In final, nu ne ramane decat sa urmarim si sa incurajam in continuare progresele pe care Sibiul le va face in pregatirea anului 2019. In fond, micutul orasel din centrul tarii ramane unul dintre cei mai performanti ambasadori ai tarii noastre in plan turistic.

Va multumim pentru vizionare si nu uitati: daca ati aflat ceva nou si util, dati un share si subscribe pentru a nu rata urmatoarele clipuri. Pana data viitoare, urmariti numai ospitalitate cu personalitate.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *