De cativa ani se aude un bazait din regatu unit, la inceput doar prin cateva carciumi mici, cateva bloguri si putina atentie de la unele televiziuni locale. Intre timp dupa 6 ani bazaitul s-a transformat intr-o mica forfota si pare sa prinda amploare, mai ales pe utlimiul raft.

Advertisements

Dar despre ce e vorba? Ei bine dupa berea craft si 100% naturala, dupa mancarea eco, locala si sustenabila, dupa cafea fair trade si dupa spirtoasele private si artizanale iata ca a venit timpul si pentru cealalata bautura favorite sa se alature noului trend de mic, local, sustenabil si artizanal.

Este vorba de vin, mai exact vinuri raw cum li se supune mai recent. Ce inseamna? Pai ceea ce multa lume nu stie este ca un vin in comert nu contine doar struguri, uneori mai contine si alte chestii. De la cateva alte componente pana la doar ceva sulfiti.

Aceaste vinuri din urma cu doar sulfiti adaugati extra se numesc acum “vinuri cu interventie minima”. In schimb daca in sticla gasim doar suc de struguri fermentat natural, atunci vinul devine raw.

Veti spune ca in Romania se intampla de pe vremea dacilor, ca noi facem raw de cand ne stim, doar ca nu e chiar asa, vinul trebuie sa fie si nobil, trebuie in continuare sa fie un produs exceptional chiar daca este facut exclusive prin metode naturale.

Cea mai infocata sustinatoare a acestui noi tip de vin este Isabelle Legeron ce organizeaza un targ mobil prin tot regatul unit avand alaturi de ea peste 200 de producatori ai noului vin raw. Iar restaurantele de top au inceput deja sa se alineze cu tredul natural.

De vazut cand apare si la noi primul wine list ce va include vinuri raw. Speram sa ne dea de stire si noua.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *