Astazi stam de vorba despre noutatile din industria internationala, cu precadere pe restaurante. Ca orice piata in curs de dezvoltare, la un moment dat cand piata este suficient de matura, atat ca oferta cat si ca cerere, apar bucatarille altfel, nisate, diferite, non-clasice. Gata cu snitelul si cartofii natur, gata cu ceafa de porc si cartofii prajiti si asa mai departe. Evident, nu dispar cu desavarsire dar cu siguranta epoca clasicului si a plasei de sigurata incepe sa apuna. Daca la noi abia ce am inceput cu street-food-ul si cateva restaurante de autor, iata ca la nivel international apar cateva lucruri interesante.

Advertisements

In primul rand, bucataria asiatiaca incepe sa prinda aripi si nu este vorba doar de bucataria chinezeasca si cea japoneza. Odata cu miile de imigranti filipinezi, incepem sa vedem o adoptie a acestui stil culinar, si este clar ca place din ce in ce mai mult, profilul acru amarui incepe sa fie apreciat, iar ingrediente precum sambal si lime kaffir incep sa intre in mainstream.

Un alt trend ce incepe sa prinda contur este cel al ultra sanatosului si diversificare pe orizontala a acestui profil. Daca pana acum cativa ani vegetarian era suficient, a urmat non alergic si apoi fara gluten. Ati spune ca ne putem opri, dar nu este chiar asa. Iata ca asistam la restaurante ce inlcud in oferta si meniuri clar directionate ca sanatoase. Ultima extensie? Preparatele sanatoase pentru intestin, combinatii noi si de multe ori extrem de apreciate, daca nu ati incercat inca, e momemntul sa descoperiti Chakalaka.

Evident, nu putea lipsi rata de adoptie a tehnologiei din ce in ce mai mult, daca la noi inca consideram rezervarile online ca si hitech, intre timp, altii folosesc senzori blutooth pentru monitorizare si decongestionare trafic oaspeti, numarare de vizite cu precizie, control al cadentei staffului la masa, precum si camere cu infrarosu pentru inregistrare a fluxului si a meselor importante. In plus, in Statele Unite vedem implementari de tip motion tracking pentru ospatari. Vrei sa stii cine a trecut pe la mese, cine a mers mai mult, cat timp a fost pe sala si asa mai departe? Nicio problema, exista solutii.

Asadar, industria noastra de sute de ani are inca multe de spus si multe de invatat, tot ce trebuie sa facem este sa nu uitam sa fim deschisi la nou.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *