Astazi stam de vorba despre cea mai mare problema din ospitalitatea romaneasca. Nu este vorba de lipsa clientilor, nu este vorba de produsele de proasta calitate, nici de preturile prea mari, este vorba de lipsa de personal.

Advertisements

Ceea ce pana acum 4-5 ani era o problema sezoniera, cand foarte multi tineri alegeau sa mearga sa lucreze la mare, iata ca acum s-a transformat intr-o problema pe intreg parcursul anului.

Turnover-ul personalului este aproape de suta la suta, iar asta este ingrijorator. Asa cum spuneam si intr-un clip precedent, este destul de dificil sa pastram tinerii interesati in meseriile ospitalitatii, mai ales in contextul actual in care nici nu mai exista scoli pregatitoare. Multi aleg plecarea din tara, altii pur si simplu prefera alte meserii.

Bun, si atunci ce facem? Ei bine, pregatiti-va de un mare influx de imigranti. Incepem sa angajam din tari precum Filipine, Afganistan, India, Nepal si chiar vecini precum Republica Moldova.
Si iata ca, dupa circa 25 de ani, Romania va completa cercul. Daca in toti acesti ani noi eram tara ce exporta forta de munca iar altii importau, este momentul ca si Romania sa treaca la import.

Desi in prima faza aceasta situatie prezinta destule obstacole, pe termen lung este un semn ca economia romaneasca este suficient de dezvoltata iar nivelul de trai suficient de ridicat incat sa permita astfel de alegeri.

Am avea si o intrebare, ati vrea sau nu sa lucrati in ospitalitate? Si daca da, de ce?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *