Astazi avem o veste buna. In sfarsit, proiectul Legii Turismului a fost lansat in dezbatere publica. Este o lege asteptata de un sector intreg, de peste 27 de ani si de mai mult de 300.000 de oameni ce depind in mod direct de ea.

Advertisements

Totusi, aparent, nu dorim sa infirmam propriul spirit balcanic, asa ne-am aruncat furibund asupra unei propuneri ce de fapt este extrem de sanatoasa, si anume, introducerea unui sistem informatic de evaluare a veniturilor reale din turism. Acest sistem avand ca obictiv înregistrarea tuturor datelor privind activitatea turistica din sector. Practic, am aduce turismul din Romania in epoca Big Data.

Softul ar urma sa fie pus gratuit la dispozitia operatorilor, fara nici un fel de costuri ascunse sau succesive, dar totusi, bineinteles, noi, in loc sa ne entuziasmam de potentialul conglomerarii si uniformizarii unei industrii, noi ne-am preocupat sa ii gasim un nume cu rezonanta. Ii spunem”big brother”. In loc sa vedem zecile de beneficii, noi ne preocupam mai mult de faptul ca statul ar putea vedea mereu cum se fac afacerile, in loc sa le vada doar cand vine in control.

Cand vom putea intelege ca fara o raportare clara si exacta a activitatii din turism nu vom putea sa intram pe harta Europei sau a lumii?
Cand vom intelege ca marii investitori din ospitalitate nu vor sa bage banii intr-o tara care de fapt nu poate furniza nici macar o data statistica reala si relevanta cu privire numarul anagajatilor din sector?

Cand vom intelege ca lucrand “pe bune”, vom fac mai multi bani decat atunci cand incercam sa pacalim furnizorul de bere cu 10 hectolitri la raportarea vanzarilor?
Lucrurile merg in directia buna si speram ca actualul ministru va avea sustinerea necesara sa treaca acest proiect de lege, cu bune si cu rele, prin Parlament.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *