In ultimii ani vorbim din ce in ce mai mult despre delivery. Oamenii au mai putin timp si sunt din ce in ce mai conectati, iar asta are ca efect natural aparatia aplicatiilor de food delivery. Livreaza mancare, dar de fapt livreaza timp.
Daca la nivel international exista zeci de optiuni incluzand GrubHub, DoorDash, Food Panda si Uber Eats, pe plan local, piata inca permite acesul jucatorilor noi. Fiecare aplicatie vine cu sisteme de monetizare diferite, timpi de livrare diferiti, promisiuni diferite si, evident, sisteme diferite. Iar aici intervine si una dintre potentialele problemele ale acestui sistem.
Pe hartie, ideea de colaborare cu un food delivery app este buna. Un client extern achizitioneaza un produs pe care altfel nu l-ar fi cumparat iar restaurantul face bani fara sa investeasca in mod direct.
Sunt clienti in care nu exista investitie de marketing sau de servicii. Pe hartie este castig pur. Totusi, de ce pe piata americana unele restaurante incep sa abandoneze aplicatiile de livrare? De ce?

Advertisements

E vorba de diversitate. Prea multa, strica. Odata cu aparitia noilor aplicatii in piata, restaurantele sunt nevoite sa lucreze cu cat mai multe pentru a monetiza cat mai bine segmentul, doar ca fiecare aplicatie vine cu propriul ecosistem, propria aplicatie, propriile conditii de livrare, de plata si asa mai departe, iar asta se poate transforma rapid intr-un cosmar logistic in bucatarie.

Evident, restaurantul s-ar putea limita la o singura aplicatie, asumandu-si atat potentialele pierderi cat si potentialul castig. Doar ca, fara niste beneficii reale, nu stie in ce baza ar putea alege, pentru ca aplicatia HOT de luna asta, s-ar putea sa fie aplicatia slaba de luna viitoare. Evident, ramane si posibilitatea propriei platforme, precum si cea a cooperativelor de livrare.
Suntem curiosi sa vedem cum se va rezolva problema pe termen lung, pana atunci putem doar astepta ca mai multi jucatori sa intre si pe piata romaneasca.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *