Nori din ce in ce mai negri isi fac aparitia la orizontul turismului autohton. Ultimii ani au adus industriei ciocniri din ce in ce mai dure cu realitatea. Poate cea mai importanta a constat in falimentarea si intrarea in insolventa a multor jucatori importanti din domeniul agentiilor de turism.
Cel mai proaspat exemplu este al agentiei Omnia Turism, al carei patron, George Negru, s-a sinucis in aceasta luna, gestul fiindu-i pus pe seama problemelor financiare cu care se confrunta propria companie. Tragicul eveniment a generat o criza in valoare de 7.4 milioane euro, bani incasati deja de agentie din vanzarea pachetelor de vacanta pentru anul 2018, ce o transforma in cea mai mare paguba a turismului romanesc de dupa Revolutie.

Mircea Dobre, ministrul Turismului, i-a avertizat pe cei care au cumparat pachete Omnia Turism, sa nu mai plece in calatoriile comandate, agentia avand conturile blocate, motiv pentru care nu poate efectua plati.
Nu mai departe de aceasta vara, Paravion, una dintre cele mai mari agentii de turism din Romania, a anuntat ca intra in insolventa. Si-a inchis portalul turcesc Bavul.com, punand decizia pe seama scaderii substantiale a afacerilor din Turcia, generata de problemele politice si de securitate cu care se confrunta tara sultanului Erdogan.

Insolventa Paravion vine dupa ce si alte agentii de turism au recurs la aceeasi solutie de criza: Mareea si Genius Travel. Aproximativ 1200 de turisti au fost afectati in aceste doua cazuri, pagubele depasind pragul de jumatate de milion de euro.
Daca sunteti tentati sa credeti ca astfel de probleme sunt izolate, trebuie sa va amintim ca numai in anul 2016, Autoritatea Nationala de Turism a retras licentele de functionare pentru 1384 agentii de turism, asta insemnand aproximativ 42% din total, deoarece acestea nu au putut prezenta polite valabile de asigurare, necesare in caz de insolventa sau faliment. Alte nume mari din industrie au fost afectate, printre acestea numarandu-se Perfect Tour, Paralela 45, Eximtur, Kartago Tours sau Paradis Vacante de Vis.

Si nu degeaba va spuneam la inceput ca la orizontul turismului nostru isi fac aparitia nori negri. Dupa toate aceste vesti triste din ultimii doi ani, viitorul nu pare nici el mai lipsit de intemperii.
Guvernantii nostri anunta ca de la 1 ianuarie 2018, businessurile de pana la un milion de euro vor fi impozitate cu 1% din cifra de afaceri, fata de clasicul 16% din profit.

Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism atrage atentia ca masura in cauza va afecta 85% dintre agentii, punandu-le in situatia de a renunta la investitii si la dezvoltarea afacerilor. Membrii asociatiei cer Guvernului aprobarea reglementarilor care sa corecteze actuala situatie a garantarii pachetelor turistice, dar si masuri stimulatorii precum reducerea TVA-ului la 9% pentru marja agentiilor, masura ceruta insistent in ultimii ani de Asociatia Nationala a Agentiilor.
Iar daca finalul anului ar trebui sa fie intotdeauna motiv de sarbatoare pentru agentiile de Turism, de aceasta data au toate motivele sa-si incrunte privirile si sa exclame sumbru: „Winter is coming!”